Béatrice Öman

Béatrice Öman

Tysk-fransyska. Född 28 oktober 1966, uppvuxen i Saarbrücken på gränsen mellan Frankrike och Tyskland, där jag tog student på det tysk-franska gymnasiet 1984. Efter universitetet började jag jobba i Frankfurt på europeiska utbildningsprojekt (FW III, DELTA). Jag flyttade till Leuven (Belgien) 1995, Tornio (Finland) 1998 och vidare till Boden 2002. Jag blev medlem i Socialdemokraterna 2009 och har arbetat politiskt sedan dess. Jag har varit kunskapsföretagare sedan 1995, men stängde mitt företag i mars 2019 efter inaktivitet då politiken har blivit huvudfokus.

Jag talar flytande tyska, franska, engelska och svenska. Jag har magister i engelsk språk- och litteraturvetenskap (Mainz, Tyskland, 1991) och kompletterade sedan med statsvetenskap (Pol. Kand., LTU, 2013). Gift. Aktiv hobbymusiker (Blues, sång). Timvikarierar i språk i skolan när jag hinner.

Jag föddes i det gamla kol- och stålområdet på den tysk-franska gränsen. Jag hade förmånen att besöka den franska för-/grundskolan och sedan det tysk-franska gymnasiet i Saarbrücken. Hela vår uppväxt och utbildning var en produkt av Tysklands och Frankrikes massiva ansträngningar att förverkliga ett europeiskt fredsprojekt som baserar på människors välstånd, deras rätt till frihet, förståelse för varandras kultur och tilltron till en global demokratisering. Det är det som utgör grogrunden till mina yrkesval, mina flytt genom Europa och mina politiska studier och aktiviteter. Jag växte upp i en europeisk union som var ett stabilt faktum för oss, ett projekt som skulle fortsätta att öppna fler gränser, sänka fler trösklar och skapa mer social sammanhållning. Istället går utvecklingen nu i motsatt riktning. Jag är övertygad om att vi i Sverige måste bidra till att vända denna utveckling och att mina erfarenheter och kunskaper är en viktig pusselbit i det arbetet. Under de senaste tio åren har jag valt att koncentrera mig på kommunpolitik och regional utveckling och samarbete. Jag nominerades redan till EU-parlamentet 2014 då min arbetarekommun ansåg att jag var den naturliga kandidaten för Norrbotten, innan jag själv hunnit fundera. Omvärlden har förändrats på ett dramatiskt sätt sedan dess och 2019 är jag redo att ta steget framåt.

Jag har förmånen att vara på plats 17 av Socialdemokraternas lista till EU-parlamentsvalet och är Socialdemokraternas enda kandidat för Norrbotten. #kryssabeaförsjutton är en röst för vår region.

Uppdrag under den nya mandatperioden

Jag är ordförande i socialnämnden i Boden sedan 2014 och ordförande i Norrbottens kommuners socialberedning sedan 2019. Jag är ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Politiska frågor

Socialdemokraternas information till EU-valet:

https://www.socialdemokraterna.se/engagera-dig/eu-val/

Vårt motto är: Ta matchen mot högerextremismen – rösta i EU-valet! Sverige behöver ett Europa som fokuserar på det viktigaste igen – som försvarar demokratin, bekämpar klimathotet och står upp för schyssta jobb och villkor.

#kryssabeaförsjutton

I mina ögon är Europaparlamentsvalet mer än någonsin ett demokratiskt värderingsval.
Den sociala pelaren är en viktig måttstock för hur den europeiska unionen ska utvecklas för medborgarnas jämställdhet och jämlikhet.
Nationalism och Socialkonservatism urholkar EU:s grundidé och riskerar den fred och öppenhet som vi har skapat.
Utan en väl underbyggd europeisk sammanhållning kommer vi aldrig att tillsammans kunna driva sakpolitiska frågor som påverkar hela världen lika mycket som det egna länet.
Utan en samsyn om sociala rättigheter kommer vi aldrig att kunna skapa ett socialt EU med schyssta jobb och minskade klyftor.
Utan en väl fungerande europeisk union kommer vi aldrig att lösa klimatfrågan, som är vår största utmaning någonsin.
Att vi istället ser ultrakonservativa och nationalistiska krafter söndra oss och ställer människor och länder mot varandra är inte värdigt för en kontinent av vår historia.