Claes Nordmark är Socialdemokraternas kommunalråd för Bodens kommun. Han är född och uppvuxen i Boden och är elfte generationens bodensare. Han har en magisterexamen i statsvetenskap från Uppsala universitet och har även läst biologi och molekylärbiologi vid universitetet. Han har erfarenheter från högsta politiska nivå, bland annat från regeringskansliet, och har ett stort nationellt och internationellt nätverk.

Claes Nordmark

Fakta om Claes
Namn: Claes Nordmark
Ålder: 41 år
Yrke: Politiskt sakkunnig åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Bor: På Sanden, uppvuxen i Södra Svartbyn
Familj: Sambo
Äter helst: Mat gjord på goda svenska råvaror, gärna älg från Hednoret
Dricker helst: Vatten eller en god ale
Kör: Volvo V50
Läser: Politiska underlag, nyheter och statusuppdateringar på Facebook
Tittar : Nyheterna och olika serier
Gör helst en ledig dag: Tränar eller är ute i naturen, gärna i sommarstugan i Holsvattnet
Kuriosa: Har skrivit halv roman om en konspiration i Försvarsmakten, som väntar på att skrivas klart.
Hur brukar andra beskriva dig? Jag brukar få höra att jag är bra på att lyssna och att bolla förslag med, att jag är bra på att leda och att jag står upp för idéer. Och att knåda idéer och genomföra dem för att driva utvecklingen framåt ger mig en enorm energi.
Hur hoppas du att andra uppfattar dig? Kompetent. Ärlig. Trygg. Schysst. En lagledare som man kan tycka om och lita på.

Frågor till Claes

Varför blev du politiker?
När jag växte upp var det främst idrott som gällde. Jag spelade hockey i dåvarande BIK, fotboll i BBK, basket i Bobas samt innebandy och jag joggade mycket. Sen läste jag naturvetenskapligt program på Björknäs, så det var till idrott och plugget som min tid gick åt. Det var en fin uppväxt och jag vet hur bra jag mår av att träna så jag försöker röra så mycket på mig som jag hinner.

Efter att ha gjort värnplikten 15 månader på A8 började jag läsa biologi vid Uppsala universitet, men det kändes som att det var något som saknades. Jag var 24 år, funderade på vad jag ville göra med mitt liv och kände att jag behövde ta en paus. Åkte då till Norge och tjänade i fiskindustrin ihop pengar till en fyra månaders resa i Nya Zeeland, Australien och Thailand. När jag kom tillbaka insåg jag att jag ville arbeta med att förändra och förbättra samhället och världen, då bytte inriktning till statsvetenskap och blev politiskt aktiv i Socialdemokraterna. Och den känslan driver mig än i dag – jag vill förändra och förbättra och det ger mig energi att verka politiskt, träffa människor och att i ett lag driva utvecklingen framåt.

Vi bodensare är ett starkt lag och det växer fram en härlig Bodenanda, det är något som jag vill vara en del av och bidra till att öka takten på den positiva utvecklingen.

Hur vill du utveckla Boden?
Det är oerhört viktigt att förstå att det är vi bodensare som utvecklar vår kommun tillsammans. Det kan inte vara någon enmansteater som ska gälla utan vi måste tillsammans ta oss an framtiden och ha samsyn mellan centrala Boden och byarna, mellan olika generationer och även brett politiskt. Vi är starkast tillsammans och vi ska utveckla den fina Bodenandan som växer fram så att vi blir ett ännu starkare sammansvetsat lag.

Vi en del av en stark region och där tror jag att Boden kan ta flera kliv framåt. Och kommunen och företagarna måste fortsätta ligga nära varandra, eftersom det är i företagen som jobben främst skapas så näringslivet måste stärkas. Och vi ska ha en kommun som håller ihop, så vi ska utveckla både centrum och byarna.

Vi ska ha en trygg välfärd och bodensarna ska känna att vi har toppklass på kvaliteten i förskolan, skolan och äldreomsorgen. Personalen som utgör kärnan i vår välfärd ska känna att vi prioriterar löneutveckling och arbetsförhållanden samtidigt som vi arbetar för ett gott ledarskap och utbildning inom de områden där de största behoven finns.

Vi måste även tänka på attraktivitet, både för att alla som bor i vår fina kommun i dag ska trivas men även för att fler ska vilja flytta hit. Utöver att vi har en trygg välfärd med hög kvalitet, att vi har jobb att erbjuda och att det finns bostäder så handlar det om att det ska hända saker inom kultur och fritidslivet. Boden är en stark kultur- och idrottskommun och det ska vi ta tillvara på och utveckla ännu mer, så att både unga och gamla känner glädjen och stoltheten i att bo i vår kommun.

Claes CV

Arbetslivserfarenhet (ett urval):

  • Är politiskt sakkunnig åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på Näringsdepartementet
  • Har suttit i kommunfullmäktige, stadsbyggnadsnämnden och äldrenämnden i Sundbyberg
  • Han har varit politisk sekreterare i riksdagen åt Mikael Damberg, som nu är närings- och innovationsminister
  • Han varit biträdande internationell sekreterare på Socialdemokraternas partistyrelse åt Ann Linde, som nu är EU- och handelsminister
  • Har varit politisk sekreterare i Stockholms läns landsting och har även partiets kommunikationsombudsman i Stockholms län
  • Har suttit i styrelsen för Boden Handboll
  • Har varit gästkrönikör på NSD:s ledarsida
  • Värnplikt 15 månader på A8

Utbildning:

  • Har en magisterexamen i statsvetenskap vid Uppsala Universitet samt studier i biologi/molekylärbiologi vid universitetet
  • Naturvetenskapligt program vid Björknäsgymnasiet